Ценообразуването на Тесла

Тесла е компания, която владее нишов пазар за електрически автомобили в премиум клас. Покупките на марката са субсидирани от американското правителство чрез данъчен кредит. Въпреки това е интересно да се проследи каква ценова стратегия предлага компанията спрямо клиентите си. Естествено, целта е максимум печалба, която  Тесла постига.

Tesla Motors официално прекрати производството на електромобила Model S с 60 KWh акумулаторна батерия. Моделът S 60 kWh бе предложен на потребителите преди една година като един от най-евтините електрически автомобили. Според статистиките на компанията, огромната част от клиентите избират електромобила с по-мощни акумулатори S 75 kWh.

Тесла намали цените на модел S 75 с $7,500 до $69,500 от $77,000. Това се случва и заради очакваното изтичане на федералните данъчни кредити за покупка на Тесла. От компанията бързо достигат 200 000 продажби на електрически автомобили, което означава преустановяване на федералния данъчен кредит за тази марка. Още по- интересно с намаляването на цената е намаляването на наличните опции, но също така и на стандартното оборудване, което идва с този модел. Така Тесла продължава да опростява производството си като част от преминаване към Модел 3 от масово производство. От това всъщност следва новината, че Тесла намали цената и на модел S 60, който, въпреки името си, е оборудван със 75 kWh батерия, също каквото е оборудването на модел S 75, но S 60 беше софтуерно ограничена до 60 kWh.

Предполага се, че причината за намалението на цената е намаляването на производствените разходи на батерията в резултат на стартирането на новата фабрика за батерии, която предоставя повече свобода по отношение на ценообразуването. Елън Мъск обяви, че срещу $2,000 фирмата може да смени софтуера на колата и да освободи целия капацитет на батерията.

 

Autoblog предоставя дори повече информация относно ценообразуването на Тесла. Сега модел 75D струва само $74,500 и Тесла също намалява цената на 90D до $87,500. Освен това стъкленият покрив и електрически отварящият се капак на задния багажник стават базово оборудване за модел S. Обаче в листа с опции на модел S 75 присъстват все още Smart Air Suspension и 72 амперово зарядно. За тях трябва да се доплаща заедно с по-добро окачване и предлагането им започва от модел S 90D, а по-мощно зарядно е включено в модел 100D.

Ако притежавате вече 60- или 70-kWh версия на моделите S и искате да повишите капацитета на батерията до 75-kWh чрез актуализация over-the-air, тази опция вече е по-малко скъпа. Обхвата на цените за S 60 е $2,000 от $9,000 и само $500 за модел 70 от $3,500.

С тези намаления на цените Тесла ще повиши цената на сериите от модел S 100. Цените за модел S 100D започват от $97,500 и при модел S P100D вече е $140,000 (преди беше $134,500).

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now ButtonОбади се