Как да формираме цена на нов продукт

form-1

Form 1

Това е революционният продукт Form 1, който превръща Вашите дигитални разработки в реален продукт.  Това не е ново индустриално решение, но е революционна идея, що се отнася до това да имате персонален 3D принтер. Всеки може да създава собствен физически продукт по свой дизайн. При това няма да е необходимо одобрението на някой голям производител. Дори и Aston Martin,  с който James Bond катастрофира, беше всъщност 3D модел. Form 1 е персонален 3D принтер и може да бъде Ваш само за $2799. Вероятно Ви се струва скъпо, но за да се насладите на лукса да имате собствени прототипи, цената си заслужава. Представете си бъдеще, в което всеки професионалист ще може да произвежда свои собствени продукти без ограничения. Това е бъдещето, в което персоналната продуктивност и креативност са максимизирани.

При формирането на цена на нов продукт може да допуснем две грешки:

– да поставим прекалено висока цена – проблем, който изглежда решим лесно;

– да поставим ниска цена, което е далеч по-опасно – фирмата така пропуска значителни приходи и печалби, но също така позиционира продукта си на прекалено ниско ниво.

Големите фирми изразходват значителни средства за развитието на конкретен продукт, но все пак между 80% и 90% от фирмите подценяват значително новите си продукти. Впоследствие е невъзможно да коригират цените си към повишение. Същевременно клиентите искат да получат повече за по-малко пари. Чудесен пример за това са цените на компютрите, които вървят надолу, въпреки че изчислителната им мощ се увеличава. Глобалната конкуренция, ниските входни бариери и повишената прозрачност на цените всъщност подпомагат този тренд. Това не са всички проблеми. Много фирми искат бързо да реализират печалба и да спечелят пазарен дял, но с високи цени тези цели са почти неизпълними. Това ги принуждава да вземат грешни решения – базират ценовото решение за нов продукт върху цената на вече съществуващ такъв. Ако изработката на нов продукт изисква 20% повече разходи, то и цената му следва да бъде с 20% по-висока?!?! Когато нямаме цялостен подход към ценообразуването и то е откъснато от другите дейности на фирмата, често подценяваме новия продукт.

Всъщност, преди да фиксира цената на конкретен продукт, фирмата трябва да знае пиковите ценови стойности – най-ниската и най-високата цена. Аналитичната работа по ценообразуването трябва да започне в ранен етап на разработка на продукта. На етап тестване на пазара може да се окаже, че ценови бариери превръщат новия продукт в неприложим на този пазар. Също така би могло да се насочва развитието им като ясно се индикират желаните атрибути, за които клиентите биха заплатили.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Обади се