fbpx
  • +359889959900
  • +359888250324
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Понеделник - Петък 8:00 - 18:00

Поръчково производство - калкулация на себестойност

ЗАЩО СА ВАЖНИ ПОСТОЯННИТЕ РАЗХОДИ?

Постоянните разходи са важен компонент в цената и себестойността на продуктите или услугите, които предлагате. Това са разходите, които не променят обема си и остават постоянни независимо от обема на производството. Вноските по лизинг на машини или автомобили могат да бъдат отнесени към тази група разходи. В зависимост от бизнеса те могат да имат дял от 35 до 95% от себестойността. Точно по тази причина е необходимо да проследявате промяната на обема им.

Въпроси за размисъл: Как калкулирате една цена? Какви компоненти включвате в нея? Как са формирани групите разходи, заложени в цените ви?

Всяка цена се калкулира по формулата: P = VC+ FC + M, където: Р - цена; VC - разходи за материали - променливи разходи FC - постоянни разходи M - печалба Съотношенията в тази класическа формула могат да бъдат най-различни, но тези компоненти присъстват неизменно.

Image
Изследвайте кои разходи на компанията ви са постоянни и е съвсем възможно да се изненадате от величината им. Наемането на сътрудник в компанията в с брутна заплата 2 000 лв означава повишаването на FC с около 100 лв. / за работен ден. Важен момент при управление на постоянните разходи е правилното им селектиране. Трябва ясно да определите кои разходи са в групата на постоянните и кои са променливи. 

Постоянните разходи се променят в течение на времето - намаляват или нарастват. Варират през времето, това е и причината да калкулирате коефициент на вариация на постоянните разходи и по този начин бихте могли да калкулирате себестойности (респективно цени), от които никога не бихте загубили. Коефициентът на вариация е отношение на стандартното отклонение към средната аритметична величина: 

Изпратете ни запитване:

+359 888 250 324
+359 88 99 5 99 00

© 2020 Kostadinov Ltd. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.