fbpx
  • +359889959900
  • +359888250324
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Понеделник - Петък 8:00 - 18:00
Грешки при управление на разходите

Грешки при управление на разходите

Постоянните разходи (Fix Costs, FC) са често пренебрегвани и не им се обръща достатъчно внимание. Те са един много важен компонент от себестойността на на продукт или услуга, тъй като имат дял от 35% до 95%. В нашата практика сме свидетели на фирми, които имат "вълшебно" число, с което калкулират цените си. Този подход често има катастрофални резултати за компанията. 

Правилното калкулиране на FC е от изключително значение за печалбата

Управлението на FC и анализ на текущото им състояние дава на всеки мениджър необходимото знание за бюджета и като цяло ефективността на компанията. В нашата практика много често срещаме компании, които ползват кредит след кредит, а дневните, месечните и годишните разходи, които следва да се прехвърлят чрез продажбите не се знаят колко точно са. Всеки мениджър трябва да получава справка за FC всеки месец - ТОВА Е КЛЮЧОВ ПОКАЗАТЕЛ. Ако дневно имате да покриете - 2000 лв. FC - трябва да знаете това. Ако не успеете да покриете целия обем FC, той остава за следващия ден и се натрупва във времето. ProfitLine ви показва това с точност. 

1. Често срещан проблем е неправилното идентифициране на FC, а това има сериозни последствия за вашите финанси. Много често се бъркат постоянни с променливи, преки, непреки, производствени, непроизводствени и други видове разходи. Бърка се материята на управленското и финансовото счетоводство. Много често чуваме мениджъри на фирми да ни говорят за оборот, а не за печалба и цени. 

2. Друг изключително срещан проблем е неправилното прехвърляне на FC върху продуктите и услугите, които продавате. Коректната база върху, която да се правят изчисленията важната в случая. Защото: всеки продукт има различен принос към печалбата, всеки продукт е различно трудоемък, енергоемък и т.н. Имат ли тези фактори отношение към цената, която ще плати клиента? Често оставяме пари на масата и даже не знаем това. 

3. Друг често срещан проблем е калкулацията на себестойност на база работни часове, които би следвало да стигнат за изработка на конкретна поръчка или изделие. Огромен брой фирми се ориентират така за себестойностите си, а това е грешка с двойно дъно. Прехвърлянето на FC  е надпревара с времето. Ако служителите ви се бавят, при изпълнение, ако нямате еднакво натоварване през годината - СЕБЕСТОЙНОСТТИТЕ ВИ СА ПЛАВАЩИ. Работен час на една машина може да 200 лв., а в следващия ден 250 лв. 

За консултация се свържете с нас.

Изпратете ни запитване:

+359 888 250 324
+359 88 99 5 99 00


© 2020 Kostadinov Ltd. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.