В Япония криптовалутата получи официален статус на платежно средство

Japan%u2019s-TechBureau-Raises-6.2m-to-Fund-Zaif-Bitcoin-Exchange-1

Криптовалути, в това число и биткойн, получиха от началото на април статут на платежно средство в Япония в съответствие с приетия по-рано закон за валутната регулация. В документите обаче изрично се посочва, че биткойните ще изпълняват функцията на валута, но официалната парична единица в страната остава само йената. Но,въпреки новопридобития статут, въпросите, свързани с данъчното облагане и отчитането на операциите при използването на виртуална валута, остават нерешени. Освен това, както се и очакваше, японският съвет за одит ще може да състави единен набор от правила едва след 6 месеца. Във връзка с влизането в сила на новия закон, японските банки планират да влязат в тясна връзка с “блокчейн” технологиите за тестване, на които се базира виртуалната валута. Асоциацията на японските банки по-рано съобщи и че възнамерява до следващата година да е създала нова платформа за провеждането на съответните тестове както на големите, така и на регионалните агенции. Целият този процес ще бъде подкрепен от Централната банка на Япония и Агенцията за финансови услуги в страната. Крайната цел на проекта е да се преработи “блокчейн” технологията при осъществяване на финансови междубанкови преводи, така че свързаните с него разходи да се намалят с около 5%. Това, от своя страна, би довело до по-ниски банкови такси и увеличаване на търсенето от страна на клиентите на банковите услуги.
В новия закон плащанията с Bitcoin ще бъдат контролирани с допълнителна регулация. Признаването на криптовалутите за официално разменно средство означава, че регулациите за банките ще се прилагат и за криптовалутите. Изискванията на платформите на криптовалутите ще бъдат такива, че да отговарят на стриктните регулации за пране на пари (AML) и обявяването на клиента (KYC) и това в допълнение на годишни одити. Други изисквания обезпечават защита на потребителите чрез регулации за капиталова адекватност.
Признаването на Bitcoin и други криптовалути за официално платежно средство е добра новина за глобалната екосистема от криптовалути.  Употребата на криптовалути се очаква да се повиши сред хората и да увеличи търсенето им и цената.

Очакванията са обемът на криптовалутите в Япония да достигне 9 млрд. долара през следващите години, което е повече от пет пъти от 2015 г., когато беше едва 1,7 млрд. долара.

Leave a Reply